Festa major de Sant Quintí de Mediona 2013

PÓLVORA I LLÀGRIMES

Programa FM SQM 2013Ara que Sant Quintí de Mediona viu els dies previs a la seva Festa Major, m’envaeix un estat de melangia. Un estat semblant en el que queia de petit, però en aquells temps quan la Festa Major havia passat, i les tempestes de finals d’agost em recloïen a casa, rere els vidres perlats de pluja de la cuina, colgat sota un gavadal de còmics de El Jabato i novel•les d’Emilio Salgari.

Les festes majors, tant els dies abans com en plena voràgine festiva, absorbeixen un munt d’energies de la gent. La Festa Major, i sobretot penso en la quintinenca, és una mena de vampiressa xucladora d’il•lusions i de records d’infantesa en forma d’olors, de colors i de veus sense rostres… 

De petit vaig ballar amb els capgrossos; els éssers guardians dels secrets dels Gegants, dels Bastoners i del Drac de la vila. Quan has ballat dins la foscor i la xafogor d’un cap de cartró, perds qualsevol intenció d’atresorar supèrbia. Els més fràgils, acaben donant el missatge més fort per a la vida: sigues humil i gaudeix de l’instant.

Amb els anys, la cercavila màgica ha augmentat, gràcies als déus ( perquè són els pagans els déus que animen la cultura popular). Noves manifestacions festives s’han afegit, algunes a pit descobert reclamant el dret de tots els quintinencs i quintinenques a ocupar places i carrers; d’altres amb el subterfugi innecessari de l’etiqueta de “recuperació”. I dic “innecessari” perquè el folklore és un ésser viu. No és un fòssil. El folklore, ja ho diu la seva etimologia, és el coneixement del poble. I per coneixement s’entén també les ganes de participar, de crear. Algun dia, molt remot, algú deuria sorprendre als seus convilatans, amb un drac de fusta sobre les espatlles, o un grup va trencar el silenci de la matinada colpejant uns bastons a ritme d’un flabiol.

Aquesta Festa Major, entre d’altres miratges que tindran lloc a la vila de les aigüesbones , persones que ens han deixat viuran per sempre més en la nostra Festa, en els versots punyents dels Diables recitats en la veu dels seus fills o perquè hauran traspassat a l’altra banda del mirall i han esdevingut personatges. L’amic Toni Planells, estarà present mentre el temps sia temps, entre els personatges que poblen el món de les ombres xineses de la Reial Companyia de les Ombres… I la Maria Rosa Terrida, la Terry , que per uns dies a l’any deixarà d’animar al seu Barça, per a ballar convertida en capgròs. Ho veus lector?; altre cop la màxima divina; els més fràgils, acaben donant el missatge més fort per a la vida: sigues humil i gaudeix de l’instant.

Veniu, mireu, venceu… i sigueu feliços. És temps de Festa Major.

Article 3devuit. Joan Serra Arman.


Fotografies i vídeo de la Colla Ferafoc durant la Festa Major 2013

Error 190: Invalid OAuth Access Token. Try using the admin panel to re-validate your plugin.

This movie requires Flash Player 9

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Festa major i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *