El Ferafoc

El Ferafoc és un Hipogrif, una criatura imaginària híbrida d’aparença meitat d’àliga i meitat cavall. Suposadament, els hipogrifs són la descendència d’un griu i una egua, simbolitzen l’amor impossible i representen l’honorabilitat i la lleialtat. És el corcel de cavallers i bruixots, ja que podia volar tan ràpid com un llamp.

L’Hipogrif era una de les criatures favorites dels poemes i de faules medievals, per això l’escriptor Mateo Maria Boiardo, l’any 1486, en escriure el poema Rotllà Enamorat. En els seus versos l’híbrid d’àliga i cavall, caminarà i volarà per primer cop en la literatura europea. Continuarà existint el 1516 en el poema Rotllà Furiós, del poeta Ludovico Ariosto. Després, segles d’absència de l’hipogrif, fins que el 1999 J. R. Rowling el rescatarà de l’oblit a la novel·la Harry Potter i el presoner d’Azkaban. Tradició, adequació dels mites a l’actualitat… El Ferafoc, en quant a representant de la raça quimèrica dels hipogrifs, compleix aquestes premisses.

Dibuix: Josep Gual

Dibuix: Josep Gual

El Ferafoc s’ha dotat d’una rondalla que ve a explicar la seva genealogia apòcrifa. La rondalla és una història de ficció, a diferència de la llegenda que tot i amanida d’elements fantasiosos parteix d’un germen històric. L’historiador Joan Serra i Arman, va escriure-la per posar-la en boca de la baronessa Ervígia de Barberà, una de les protagonistes del llibre Cròniques del vent absent, i explica que el comte Guillem de Mediona es va enfrontar al vent i els aligots que guardaven l’espasa màgica Tisona, a la Pedra Aguilar. A causa de les ferides enverinades de les àligues i al fet d’haver-se guarit i alimentat amb l’extraordinària herba cua de cavall, Guillem va veure com el seu cos es transformà meitat en àliga, meitat en cavall, acabant per esdevenir un ésser de l’estirp dels hipogrifs. Com a penyora per haver vençut el perillós vent es va haver de convertir, per als segles dels segles, en el guardià de l’espasa.

El bateig del Ferafoc va tenir lloc el dia 30 d’abril de 2011 a Sant Quintí de Mediona, va comptar amb l’apadrinament d’alguns dels grups folklòrics locals, com l’SQàndol, Bastoners, Capgrossos, Grallers, Gegants petits, Ball d’en Serrallonga, Drac petit, Drac de Sant Quintí de Mediona i també hi havia una representació del Ball de Panderetes i del Ball de Gitanes.

 


Característiques tècniques

Material: Poliestilè expandit i recobert de resina de poliuretà
Any de construcció: 2011
Pes: 35 kg
Constructor:
L’escultor Elias Álvarez
Mides:
Llargada: 320 cms. Amplada: 210 cms. Alçada: 205 cms.
Tracció: Carregada interiorment per 1 persona
Punts de foc:
Un total de 12 (3 a cada urpa i 3 a cada ala) + 4 opcionals
Components colla: Un total de 30, entre bastaixos i músics
Acompanyament musical: Tabals / gralla

Festes i celebracions:
Festa major de Sant Quintí de Mediona (Tercer cap de setmana d’agost)
Foedus (Últim cap de setmana de setembre)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *